W

Waarom hoort een eindmusical bij groep 8?

Tips van juf Marijke van Geflipt?! om te kijken met je klas

Juf Marijke van Geflipt?! vertelt over de eindmusical van groep 8. Maar waarom doen we het eigenlijk? En waarom is het zo leuk? Bekijk het filmpje: Waarom hoort een eindmusical bij groep 8?

Waarom hoort een eindmusical bij groep 8?

De eindmusical van groep 8: iets waar de meeste van jullie jarenlang naar uitkijken. Maar waarom doen we het eigenlijk? En waarom is het zo leuk? Wij vertellen het jou in deze video.

Geschiedenis

Groep 8 musicals bestaan al bijna 60 jaar. Het is eigenlijk één groot feest van zang, dans en toneelspel. Je staat als groep en school stil bij dat ene belangrijke moment: het afscheid van de basisschool. Vraag je ouders maar eens naar wat ze nog weten van de basisschool. Vaak vertellen ze enthousiast over hun musical en niet over die ene rekenles in groep 8. Het maakt dus indruk. Zo is de eindmusical ook bedoeld. Een feestelijke afsluiting van de basisschool.

Samenwerken

De afscheidsmusical is ook één grote samenwerkings challenge. Stel je de musical maar voor als een enorme machine, waarin elk kind een soort klein tandwiel is. Samen zorgen jullie ervoor dat de machine, de musical, werkt. Je hebt elkaar nodig. Als iemand een foutje maakt, moet je dat met elkaar opvangen. Je staat niet op het podium om alleen zelf te shinen. Je staat soms op de achtergrond, maar bent even belangrijk als op de voorgrond. Want doordat jij meespeelt en reageert op wat je medespelers doen, breng je samen de scène op een hoger niveau. Of je bent stil in de coulissen zodat de prestatie van je klasgenoten goed uit de verf komt. Want hoe mooi iemand ook kan zingen, als iemand anders er doorheen zit te kletsen komt het niet goed over.

Je leert je klasgenoten ook op een andere manier kennen. Je gaat ontdekken dat de ene heel mooi kan zingen en de andere een mega goede decorbouwer is. En klasgenoten leren jouw kwaliteiten kennen. Het betekent ook samen successen vieren. De eerste keer dat iedereen het dansje kent of de eerste keer dat iemand de klas aan het lachen krijgt door zijn toneelspel.. vier je samen. Je gaat onwijs veel plezier beleven samen. Samenwerken dus.

Ritueel

Maar de afscheidsmusical is ook een ritueel. Een afscheidsritueel. Het is het laatste avontuur van je basisschool leven, een manier om afscheid te nemen en een nieuw hoofdstuk te beginnen. Je hebt acht jaar lang een diepe band met je klasgenoten opgebouwd, en het kan een beetje eng zijn om die vertrouwde groep achter je te laten. Daarom dus de afscheidsmusical. Het is een speciaal ritueel, om het afscheid en de overgang wat makkelijker te maken.

 

Bekijk hier meer tips van juf Marijke van geflipt?!
Bekijk hier het filmpje op YouTube.

Juf Marijke van Geflipt?! vertelt waarom we in groep 8 een eindmusical spelen.

Waarom hoort een eindmusical bij groep 8?