E

Waarom onthoud je de tekst van een liedje zo makkelijk?

Waarom onthoud je de tekst van een liedje zo makkelijk? Rep en Roer ging op bezoek bij hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder.

“Tekst leren, of dialogen voor een toneelstuk, is voor het kind moeilijker dan een liedje leren. En dat is te verklaren. Voor het leren van tekst gebruiken we één hersenhelft, namelijk de linker hersenhelft. Dit is de talige hersenhelft, waarmee we dialoog en tekst leren. Bij een liedje heb je, naast tekst, ook te maken met muziek en melodie en daarvoor is de rechter hersenhelft belangrijk. Dus bij het leren van een liedje doen beide hersenhelften mee en dat maakt het leren van een liedje makkelijker dan tekst.”

Bekijk hier meer filmpjes met Erik Scherder.

 

Erik Scherder

Professor Dr. Erik Scherder is een Nederlandse hoogleraar neuro-psychologie. Als wetenschapper werkt hij bij de Vrije Universiteit in Amsterdam(VU).

Hij werkte ook als hoogleraar Bewegings-wetenschappen bij de Rijksuniversiteit Groningen. Op 24 september 2021 ontving hij een eredoctoraat aan de Open Universiteit Heerlen.

Opleiding en werk

Erik Scherder ging eind jaren zeventig naar de opleiding tot fysiotherapeut. Daarna werkte hij in de Valeriuskliniek in Amsterdam. Vervolgens ging hij naar de Vrije Universiteit van Amsterdam voor de studie psychologie, met een specialisatie in neuropsychologie. Erik Scherder promoveerde in 1995 bij neurobioloog en hersenonderzoeker Dick Swaab.

In 2002 werd Scherder bijzonder hoogleraar (professor). Na een paar jaar in Groningen gewerkt te hebben ging hij terug naar Amsterdam waar hij leiding geeft aan de afdeling klinische neuropsychologie van de VU.

Hersen-professor op TV

Vanaf 2015 verscheen Erik Scherder regelmatig op TV in het programma De Wereld Draait Door (DWDD), waar hij op zijn eigen kenmerkende wijze mini-colleges (lessen) geeft over de werking van de hersenen. Meestal heeft hij een model van het brein bij de hand om duidelijk te maken waar in de hersenen hetgene gebeurt wat hij aan het uitleggen is.

Erik Scherder is een groot voorstander van bewegen in de klas en meer muziek in het onderwijs omdat beide helpen bij het beter leren.

Waarom onthoud je de tekst van een liedje zo makkelijk?