W

Waarom spelen we eigenlijk een musical in groep 8? 

De grootste samenwerkingsopdracht van de basisschool.

Waarom spelen we eigenlijk een musical in groep 8? De afscheidsmusical is de grootste samenwerkingsopdracht van de basisschooltijd.

Natuurlijk is het inmiddels een traditie geworden om de basisschooltijd af te sluiten met een musical. Kinderen kijken er vaak al jaren naar uit. De meeste kinderen vinden het leuk om te zingen, dansen en acteren. De afscheidsmusical is voor veel kinderen en volwassenen een herinnering die ze altijd bijblijft.

Afscheidsritueel

De afscheidsmusical is de laatste horde voor kinderen van de basisschool, waarmee ze hun schooltijd afsluiten. De kinderen zijn na acht jaar vertrouwd en gehecht geraakt aan hun groep. De groep waarin ze zich veilig voelen te moeten verlaten kan beangstigend zijn. Het is belangrijk dat er een duidelijk ritueel is van afsluiting, wat het gemis van de groep later dragelijker maakt. 


Oefening in jezelf presenteren

Naast het afscheidsritueel en het plezier is het instuderen en opvoeren van een musical een heel leerzaam proces. Het is een oefening in presenteren, jezelf te laten zien voor een publiek. Maar daarnaast, en daar wil ik wat dieper op ingaan, is het de grootste samenwerkingsopdracht van de basisschooltijd.

Samenwerkingsopdracht

Een uitvoering van de musical is eigenlijk een machine waarvan ieder kind een tandwieltje is. Je kunt niet in je eentje de musical spelen. Alle rollen hangen met elkaar samen. Je hebt elkaar nodig. Als iemand een foutje maakt, moet je dat met elkaar opvangen.

Je staat niet op het podium om alleen zelf te schitteren. Je staat soms op het podium op de achtergrond: door te met je spel te reageren op wat je medespelers doen, breng je samen de scène op een hoger niveau. Of je bent stil in de coulissen zodat de prestatie van je klasgenoten goed uit de verf komt. Want Jantje kan nog zo mooi zingen, als iemand anders er doorheen zit te kletsen komt het niet goed over.

En niet alleen tijdens de uitvoering zelf moet je samenwerken, maar ook bij alle processen eromheen: het oefenen, het maken van het decor en de rekwisieten, posters, uitnodigingen, het opbouwen en afbreken van het decor. Er zit veel werk omheen dat de kinderen samen gaan doen. Met hulp van de leraren en eventueel ouders natuurlijk, maar het is hun musical.

De eindmusical is een enorme klus die soms bloed, zweet en tranen kost, maar een bijzonder proces met een grootse ontlading!

Lees hier meer blogs over Rep en Roer.

Waarom spelen we eigenlijk een musical in groep 8?
Waarom spelen we eigenlijk een musical in groep 8?