V

Warm je publiek op!

Wat kan je doen om de musical goed uit de verf te laten komen?

De voorstelling gaat bijna beginnen. De spelers staan zenuwachtig in de coulissen. De laatste punten zijn doorgenomen in de coulissen en ze hebben met elkaar een yell gedaan. De kinderen zijn er helemaal klaar voor. Maar het publiek in de zaal ziet alles voor het eerst. Ze moeten er nog een beetje inkomen. Alle inspanningen ten spijt, is soms niet alles goed te verstaan en worden er van de zenuwen stukjes weggelaten waardoor de verhaallijn lastig te volgen is. Hoe krijg je je publiek met hun volle aandacht en betrokkenheid op de voorstelling die komen gaat?  Warm je publiek op!

Tips voor de presentator

 

  • Vertel waar het over gaat. Het is leuk en handig om van te voren al een beetje te vertellen waar het over gaat, dan is de musical beter te volgen. Licht een tipje van de sluier op, zonder dat je het hele verhaal verklapt.
  • Stel de spelers voor. Je kunt de spelers naar voren halen en hun personage voorstellen. Dit breekt meteen het ijs voor de spelers.
  • Vertel hoe lang het duurt. Voor het publiek is het fijn te weten wat de spanningsboog is van de voorstelling. Zit er een pauze in? Wat gebeurt er na afloop?
  • Oefenen het applaus. Oefen met het publiek even het applaudisseren, zodat er tijdens de voorstelling straks ook lekker hard en vaak wordt geklapt. Dat is fijn voor de spelers, maar ook voor het publiek zelf. Hóe hard kunnen ze klappen en joelen??
  • Gebruik zelf geen microfoon. Als de kinderen op het podium straks ook onversterkt gaan spelen, gebruik als presentator dan ook geen microfoon. Daarmee zet je de toon voor het stemgebruik.

En… mobieltjes uit natuurlijk!

Je kunt overigens ook een programmaboekje maken, met een stukje van het verhaal en foto’s van de spelers als hun personage erin. Zo heeft het publiek wat te lezen voor het begint en weten ze al wie wie is in het verhaal. Lees hier de blog over het programmaboekje.
Lees hier meer blogs over vlak voor de uitvoering.

Warm je publiek op!