W

Wat als een kind een kleine rol wil?

Tips van meester Jeroen

“Ik wil niet op de voorgrond!’. ‘Ik hoef geen tekst.’ Sommige kinderen willen een grote rol, maar anderen willen juist een klein aandeel in de musical. Rep en Roer vroeg aan meester Jeroen: wat als een kind een kleine rol wil?

‘In elke groep zijn kinderen die een grote rol met veel tekst willen hebben, maar je hebt ook kinderen die zo min mogelijk willen zeggen. In de musicals van Rep en Roer heb je vaak rollen met veel tekst, maar ook rollen waarin je juist meer moet spelen. Er is bijvoorbeeld een Pierrot die moet veel doen, maar niet zegt. En er is een agent die alleen op een fluitje blaast. Voor dat soort kinderen is dat ideaal: ze zijn wel prominent aanwezig, ze hebben wel een aandeel, maar ze hebben niks te zeggen.

Dan zijn er kinderen die nog minder willen. Die zou je in een groepje kunnen zetten. Bij Het laatste level heb je bijvoorbeeld toeristen, modellen, wielerfans en avatars. Je kunt gemakkelijk de teksten uit die groepjes anders verdelen, zodat ook die kinderen zich comfortabel voelen op het podium.’

Als een kind zich echt niet comfortabel voelt op het podium, is een rol achter de schermen ook een optie. Laat diegene helpen bij het instarten van de muziek. Maak diegene verantwoordelijk voor de changementen op het podium, het op- en afdragen van attributen. Geef diegene een belangrijke rol bij het maken van het decor. En misschien wil hij of zij wel meedoen met het openingslied en het afscheidslied.

Resumé: Wat als een kind een kleine rol wil?

  • geef een rol zonder tekst
  • geef een kind een rol binnen een groepje
  • geef het kind een rol achter de schermen

 

Lees hier meer blogs over de rolverdeling.
Bekijk hier meer vlogs met tips van meester Jeroen.

 

Meester Jeroen, leerkracht van groep 8 op KBS De Marke in Amersfoort, staat al meer dan 27 jaar voor de klas. Het instuderen en opvoeren van de musical is altijd iets waar hij naar uitkijkt. Rep en Roer vroeg hem naar zijn ervaringen.

Wat als een kind een kleine rol wil?