P

Wat betekent mime?

In de musicals van Rep en Roer zit soms een ‘mime-scène’. Dan wordt er in die scène niet gepraat, maar wordt door middel van lichaamstaal en mimiek iets uitgedrukt. Vaak met een muziekje of voice-over erbij. Wat betekent mime eigenlijk? En waar komt het vandaan? En waarom zou je mime gebruiken in een musical?

Wat betekent mime eigenlijk?

Het woord ‘mime’ komt uit het Grieks en staat voor ‘nabootser’, toneelspeler dus. Het is een theatervorm waarin de acteur een situatie of verhaal uitdrukt met zijn lichaam: door gebaren, houding, beweging en gezichtsexpressie (mimiek). Er wordt geen gebruik gemaakt van het gesproken woord. Wel kan kunnen er geluidseffecten of muziek bij worden gebruikt.

En waar komt het vandaan?

Deze kunstvorm bestond al in de oudheid van Griekenland en Rome. In de moderne tijd maken mime-artiesten vaak gebruik van een wit gezicht, zwarte kleding en strakke, strakke kleding om een gevoel van uniformiteit en anonimiteit te creëren. Deze stijl is vaak geassocieerd met de Franse mime-traditie, waar de kunst van de mime zich verder ontwikkelde.

Mime kan worden gebruikt in veel verschillende soorten van theaterproducties, van klassieke stukken tot hedendaagse dansvoorstellingen. Het kan ook worden gebruikt als een educatief hulpmiddel, met mime-workshops die worden gegeven aan kinderen en volwassenen om hen te helpen hun communicatieve vaardigheden te verbeteren.

Waarom zou je mime gebruiken in een musical?

Gesproken tekst in een groep 8 musical is niet altijd makkelijk. Vaak mag je al blij zijn als de kinderen hun tekst verstaanbaar uitspreken. Maar dan is het nog niet acteren. Dat wordt het pas wanneer je er stemexpressie, lichaamstaal en mimiek aan toevoegt. Bij mime isoleer je dat van de gesproken tekst, waardoor de spelers alle aandacht kunnen richten op de lichaamstaal en mimiek.

Vaak kun je door hoe je als groep een houding aanneemt al een verhaal vertellen (zie de foto bij deze blog). Zeker als je als groep tegelijk een bepaalde expressie of houding aanneemt, kan dit veel overtuigingskracht hebben. Denk aan aan de slotscène bij de finish van de Tour de France in Het laatste level, de virtual reality achtbaan in Over de kop en het kijken naar de film in Niet te filmen!

 

Lees hier meer blogs over theatertermen.
Bekijk hier lesvoorbeelden met pantomime van Dramaonline.

En waarom je het zou gebruiken in de musical.
Wat betekent mime?