T

Wat doe je als kinderen niet willen dansen?

Tips van meester Jeroen

Je kent het wel: kinderen die tijdens de musical met veel weerstand dansen. Ze willen niet gezien worden, maar daardoor valt het extra op. Rep en Roer vroeg aan meester Jeroen: wat doe je als kinderen niet willen dansen? Bekijk hier het filmpje.

‘Ja, dat is lastig als de kinderen niet willen dansen. Het heeft vaak te maken met onzeker of schaamte. Dat kun je niet zo makkelijk even uit de weg helpen. Wat ik belangrijk vind, is om niet te zeggen: het moet beter, groter. Ik maak het concreet: die arm moet helemaal gestrekt. Of: je moet door je knieën zakken.

Ik laat ook wel kinderen naar elkaar kijken: wie kijkt er de zaal in, wie strekt zijn arm wel echt, wie glimlacht er tijdens het dansen. Het gaat vooral om het benoemen van wat je ziet en daar geen waardeoordeel aan hangen.

Als je merkt dat de sfeer in de groep niet goed is en je gaat dan dansen, dan vergroot je eigenlijk de onveiligheid die aan het dansen gekoppeld wordt. Maar als je bijvoorbeeld net pauze hebt gehad of een leuke les en iedereen zit lekker in zijn vel dat heb je meer kans dat het dansen een positieve ervaring wordt dan wanneer je er druk op legt van dat het ‘beter en groter’ moet.’

Lees hier meer blogs over dansen.
Bekijk hier meer vlogs met tips van meester Jeroen.

Kijk hier voor de leukste musicals voor groep 8

 

Meester Jeroen, leerkracht van groep 8 op KBS De Marke in Amersfoort, staat al meer dan 27 jaar voor de klas. Het instuderen en opvoeren van de musical is altijd iets waar hij naar uitkijkt. Rep en Roer vroeg hem naar zijn ervaringen.

Wat doe je als kinderen niet willen dansen?