W

Wat doe je met minder populaire rollen?

Tips van meester Jeroen

We proberen natuurlijk rollen te schrijven die leuk zijn om te spelen. Toch zijn er soms rollen bij waarvan je in eerste instantie misschien niet ziet wat er leuk aan is. Hoe ga je daarmee om al leerkracht? We vroegen aan meester Jeroen, leerkracht groep 8 en theatermaker: wat doe je met minder populaire rollen?

‘Het liefst geef ik iedereen een rol van zijn voorkeur. Maar soms zijn er rollen die in eerste instantie heel populair zijn en rollen waar weinig kinderen zich voor inschrijven. In dat geval zijn er een paar manieren om daarmee om te gaan:

  • Auditie doen voor rollen waar veel belangstelling voor is. Dit houdt in dat ze een kleine scène spelen. Hierdoor kun je zien hoe graag een kind het wil: doet hij z’n best, hoeveel tijd investeert hij erin. Maar ook om te zien of een kind het kan. Als je er echt niet uitkomt, kun je loten.
  • Je kunt een rol die niet gekozen wordt tot leven brengen: wat is er leuk aan deze rol? Heeft die een act, draagt hij grappige kleding. Of hoe zou je hem leuk kunnen inkleuren? Je maakt als het ware een beetje reclame maken voor de rol.
  • Je kunt een beetje sturen door met kinderen individueel te praten: ik heb bij jou dit en dit gezien, daarmee zou je deze rol goed kunnen spelen. Hiermee kun je ze vaak over de streep trekken.
  • Als meerdere kinderen een groepsrol willen spelen (bijvoorbeeld een van de modellen of toeristen), kun je eventueel putten uit een versie van het script met meer spelers. Je kunt dit gewoon aan Rep en Roer vragen. In deze versies zijn de groepen uitgebreid met bijvoorbeeld extra toeristen. Je kunt dan de tekst van deze scènes overnemen. ‘

 

Een ander idee wat te doen met minder populaire rollen: je kunt een kind dat een rol krijgt toebedeeld die niet zijn voorkeur had, ook iets extra’s geven. Vaak zijn er een paar kleine dubbelrollen te vergeven. Een combinatie met deze extra rol maakt het dan wellicht weer goed voor deze leerling.

 

Lees hier meer blogs over de rolverdeling.
Bekijk hier meer vlogs met tips van meester Jeroen.

Meester Jeroen, leerkracht van groep 8 op KBS De Marke in Amersfoort, staat al meer dan 27 jaar voor de klas. Het instuderen en opvoeren van de musical is altijd iets waar hij naar uitkijkt. Rep en Roer vroeg hem naar zijn ervaringen.

Wat doe je met minder populaire rollen?