W

Wat doe je tegen versnellen tijdens het zingen?

Tips van meester Jeroen

We kennen het allemaal wel: soms zijn de kinderen zo enthousiast aan het zingen dat ze vooruit gaan lopen op de muziek. Dat is dan bijna niet meer te stoppen. Rep en Roer vroeg aan meester Jeroen: wat doe je tegen versnellen tijdens het zingen?

 

‘Het is vaak lastig voor de kinderen om te zingen en te luisteren tegelijk. Ik laat de kinderen soms bewust luisteren naar de muziek, b.v. de drums of de bas. Probeer dan mee te zingen, maar niet te hard, zodat je je de muziek kunt blijven horen. Vaak gaan kinderen ook versnellen doordat alleen naar elkaar luisteren. Als iedereen zich op de muziek richt, kan versnellen voorkomen worden.

Wat er feitelijk gebeurt, is dat de kinderen te snel naar een medeklinker toezingen. Zingen doe je op de klinkers. De medeklinkers stoppen de klank. Ik probeer ze de klinkers lang te laten maken. Dat doe ik door met armgebaren lengte uit te beelden op die momenten. Vooral bij de eind lettergrepen. Dit voorkomt dat ze de volgende zin te vroeg inzetten.

Dus wat ik doe tegen versnellen tijdens het zingen: de combinatie van bewust luisteren en klinkers lang maken werkt bij mij altijd wel goed.’

Aanvulling van Rep en Roer: het is ook belangrijk dat de muziek voor de kinderen goed genoeg te horen is. Soms staan de speakers voorop het podium richting het publiek gedraaid. Dan hoort het publiek de muziek heel hard en de kinderen moeten hun best doen om het te horen. Het beste kun je de speakers achterop het podium zetten. 

Lees hier meer blogs over zingen.
Bekijk hier meer vlogs met tips van meester Jeroen.

 

Meester Jeroen, leerkracht van groep 8 op KBS De Marke in Amersfoort, staat al meer dan 27 jaar voor de klas. Het instuderen en opvoeren van de musical is altijd iets waar hij naar uitkijkt. Rep en Roer vroeg hem naar zijn ervaringen.

Wat doe je tegen versnellen tijdens het zingen?