W

Wat is jabbertalk?

Hazoewell niet djie? Nederoetalana.. Oederooe?? Lochtna ki dede! Dit is jabbertalk, oftewel fantasietaal. Je hoort het wel eens bij tekenfilms of in het populaire computerspel The Sims. Én op het toneel. Wat is jabbertalk? En wat heb je eraan bij de musical?

Wat betekent jabbertalk?

De term vindt zijn oorsprong in het Engels van to jabber, dat brabbelen betekent. Bij jabbertalk wordt er geacteerd, waarbij zowel bewogen als gesproken wordt, maar de communicatie gaat met behulp van fantasietaal. De klanken kunnen ontleend zijn aan bestaande talen, maar kunnen ook uit de fantasie van de kinderen zelf voortkomen.

Waarom jabbertalk?

Fantasietaal gebruiken is een goede oefening, omdat je hierbij geen tekst hoeft te onthouden of bedenken in je spel, maar wel je stemexpressie kunt gebruiken. Net als bij mime (zie het blog Wat betekent mime) isoleer je onderdelen van het acteren door in dit geval woorden met betekenis uit te sluiten. Je kunt je dus volledig richten op de intonatie.

Oefeningen

Je kunt alle klanken gebruiken die bij je opkomen. Nu kan dit juist ook weer lastig zijn, omdat je dan kan gaan nadenken over welke klanken je dan moet kiezen.   In het begin zou je kunnen afspreken dat je bijvoorbeeld alleen maar het woord ‘mauw’ gebruikt, of het woord ‘bla’. Later kun je dit loslaten en de kinderen helemaal zelf laten kiezen welke onzinwoorden ze gebruiken. Een andere mogelijkheid is om het te doen in de stijl van een taal, bijvoorbeeld Fransklinkend, of Chinees.

Dramaonline heeft een paar oefeningen met jabbertalk gemaakt. Deze oefeningen kun je hier bekijken.

 

Lees hier meer blogs over theatertermen.
Bekijk hier oefeningen met jabbertalk van Dramaonline.

Wat je ermee kan doen ter voorbereiding van de musical.

Wat is jabbertalk?