M

De mise-en-scène

We kennen theatertermen als coulissen, rekwisieten, scènes, … Misschien heb je ook wel eens gehoord van de ‘mise-en-scène’. Wat wordt er bedoeld met de mise-en-scène?

Wat betekent mise-en-scène?

De mise-en-scene, letterlijk ‘in scène zetten’,  wordt ook wel enscenering of toneelbeeld genoemd. Dit is het zichtbare gedeelten de regie: alle afspraken over de manier waarop toneelspelers zich tijdens een voorstelling op het toneel bewegen. Waar staan de spelers opgesteld, waar lopen ze naartoe, waar gaan ze op en af. Zitten ze of staan ze. Zijn ze verspreid over het toneel of staan ze op een kluitje. Ook het acteren (de houding, lichaamstaal en mimiek en de interactie tussen de acteurs) behoort tot de mise-en-scene.

Behalve over de spelers gaat de mise-en-scène over meer dingen: het decor, de kleding, de rekwisieten, de belichting en de schmink. Alles  wat tot de beeldtaal behoort. Waar gaat de mise-en-scène niet over? Toneel is natuurlijk beeld en geluid. De mise-en-scène gaat niet over de tekst die gezegd wordt, de manier van spreken of de muziek die wordt gebruikt.

Wat kun je ermee?

Het is voor het publiek prettig als het toneelbeeld in evenwicht is. Dat het niet aan de ene kan van het toneel proppen is (zowel met spelers als met decorspullen) terwijl de andere kant relatief leeg is. Tenzij dit een functie heeft. De opstelling op het toneel vertelt een deel van het verhaal. Als alle spelers rechts op een kluitje staan en één speler staat aan de linkerkant alleen, geeft dat jou als kijker een bepaald gevoel. 

Achtergrond

Mise-en-scène of toneelschikking is een oorspronkelijk Franse theaterterm die voor het eerst werd gebruikt in 1833. Het begrip duikt later op in de fotografie en in de filmkunst als onderdeel van de beeldtaal. Het betreft de inhoud van het beeld, de enscenering. De mise-en-scène bestaat uit verschillende disciplines. Een styliste verzorgt de kleding en de hoofddeksels, de rekwisieten worden verzameld door de rekwisiteur, de inspiciënt, of toneelknecht, de grimeur schminkt de acteurs en zorgt voor hun make up. Behoren verder tot de mise-en-scène: het acteren (als het geheel van de houding, de expressie, de lichaamstaal, de mimiek, de gebarentaal van de acteurs en hun interactie), de belichting, de omgeving, ook wel de (arena) genoemd en de iconische tekens.

Lees hier het blog over theatertermen
Lees hier nog meer theatertermen verzameld door Musicalweb

Wat wordt er bedoeld met de mise-en-scène?

De mise-en-scène