W

Werken met microfoons

Door Sander Geboers, producer

Werken met microfoons bij de musical: goed voor de verstaanbaarheid, toch? Maar er zijn ook valkuilen bij het gebruik van microfoons.

  • Als je door een microfoon praat, betekent dat niet automatisch dat je verstaanbaar bent. Als je binnensmonds praat of met weinig energie, is het nog steeds niet te verstaan. Beter is het om in aanloop naar de uitvoering veel te oefenen in luid en duidelijk spreken (zie blog Verstaanbaarheid)
  • Op sommige momenten moet je in een microfoon wel zachter praten dan je zonder zou doen. Bijvoorbeeld als je enthousiast moet spelen of iets moet roepen. Dan moet je afstand bewaren tot de microfoon. Dit moet je oefenen.
  • Let op als je microfoongebruik afwisselt met onversterkt geluid. Stel dat je in de voorstelling de eerste vijf minuten geen microfoon gebruikt. Het publiek is nu gewend aan het volume dat de spelers maken. Ze spitsen letterlijk hun oren om alles goed te kunnen verstaan. Dan komt een speler met een microfoon die hard staat en iedereen schrikt van het volume. De oren van het publiek stellen zich als het ware in op dat volume en nu worden de andere stemmen zonder microfoon als veel te zacht ervaren. Kortom, de verschillen zijn te groot. Stel daarom de microfoon niet te hard af, zodat het schakelen tussen het luisteren naar versterkt en onversterkt niet te groot wordt.

Tips voor microfoongebruik:

  • Houd de microfoon niet te dicht op je mond houden (plopgeluiden)
  • Houd de microfoon niet bij het monstuk vast (dof geluid)
  • Zorg voor een goede afstelling: let erop dat de knopjes op het mengpaneel allemaal neutraal staan (in het midden) en ga daarna eventueel hoog of laag bijdraaien (zie blog Werken met een mengpaneel)
  • Soms wil je aan het begin of halverwege een praatje of een lied de microfoon van de standaard halen. Dit kan je het beste van te voren even oefenen. Bij sommige standaards schuif je de microfoon erin, anderen hebben een knijpertje. Het gerommel als het niet meteen lukt hoor je hard door de microfoon.
  • Ben je bewust van waar de boxen staan. Als je er dichtbij, met je rug naartoe staat, kan het geluid gaan rondzingen. Zorg ervoor dat je niet met de microfoon in de richting van de boxen wijst terwijl er geluid wordt versterkt. Mocht het gaan rondzingen, leg dan niet je hand op de microfoon, maar laat de microfoon in een andere richting wijzen.

Al met al: werken met microfoons kan de verstaanbaarheid ten goede komen, maar oefen er van te voren mee.

 

Lees hier meer blogs over geluid en licht.

Wat zijn de valkuilen?

Werken met microfoons