W

Het instarten van de muziek

Door Sander Geboers, producer

De voorstelling loopt ontzettend goed: iedereen zit in z’n rol, weet zijn tekst en er wordt goed getimed. Maar dan valt het spel opeens stil. De spelers lijken ergens op te wachten. Het blijft maar duren. De spelers beginnen wat onhandig te giechelen. Nu begrijpt het publiek dat er een muziekje had moeten komen. Maar degene die achter de knoppen zit is te laat met instarten. Weg spanningsboog.

Het instarten van de muziek is een belangrijke taak. Eigenlijk is degene die de muziekinstallatie bedient, een medespeler. Hier een paar tips voor de man/vrouw achter de knoppen.

Tips voor degene achter de knoppen

  • Doe vóór de generale repetitie al een keer mee. Zorg dat je van te voren de lijn van het verhaal goed kent en dat je met de regisseur de cue’s hebt doorgenomen.
  • Zorg dat je je niet ook met andere dingen bezig hoeft te houden. Laat zo mogelijk de bediening van het licht door iemand anders doen. Als er met microfoons wordt gewerkt, kan dit ook veel aandacht vragen. Delegeer het of oefen vanaf het begin met alles tegelijk.
  • Lees het script mee. Wacht niet alleen op die ene regel die de cue is voor de start van de muziek. Je moet ook actie kunnen als er een stukje tekst wordt overgeslagen.
  • Probeer strak te timen. Het is jammer als het na de laatste zin nog een paar tellen duurt voordat de muziek begint.
  • Vaak worden liedjes pas ingestart als alle kinderen op hun plaats staan. Maar het intro is juist bedoeld voor de opkomst, het klaar gaan staan van de spelers. Zo wordt de spanningsboog niet onderbroken.
Het instarten van de muziek

 

Vind hier meer blogs over geluid en licht.

Het instarten van de muziek