Z

Zichtbaarheid op het podium

Tips van meester Jeroen

De spelers kennen hun tekst en ze spelen leuk. Maar het publiek ziet alleen een paar ruggen verstaat er niets van. Praten op het toneel is nu eenmaal anders dan in het echt, omdat het publiek het goed moet kunnen horen en zien. Dat voelt raar. Rep en Roer vroeg aan meester Jeroen: zichtbaarheid op het podium, hoe pak jij dat aan?

 

‘Om te zorgen dat alle kinderen op het podium zichtbaar zijn als ze praten, zet ik ze vaak in een soort V-vorm, met hun gezichten naar het midden gericht. De voeten wijzen richting publiek. Dat kan variëren van de linkerhoek tot de rechterhoek van het publiek. Het gezicht blijft dan altijd te zien.

Ik bespreek met de kinderen dat het misschien onnatuurlijk voelt om elkaar niet recht aan te kijken, maar dat het voor het publiek wel natuurlijk voelt. Ze zien je gezicht en daardoor weten ze wie er aan het woord is. En ze kunnen het beter verstaan.

Je kunt eventueel een keer een stukje filmen van de repetitie. Dan zijn ze zelf het publiek en ervaren ze ook hoe het werkt.’

 

 

Lees hier meer blogs over zichtbaarheid op het podium.
Bekijk hier meer vlogs met tips van meester Jeroen.

 

Meester Jeroen, leerkracht van groep 8 op KBS De Marke in Amersfoort, staat al meer dan 27 jaar voor de klas. Het instuderen en opvoeren van de musical is altijd iets waar hij naar uitkijkt. Rep en Roer vroeg hem naar zijn ervaringen.

Zichtbaarheid op het podium