M

Musical en identiteit van de school

Je wilt graag een musical die past bij de identiteit van de school. De ouders krijgen de musical ook te zien en je wilt niemand voor het hoofd stoten. Zijn onze musicals voor alle scholen geschikt?

Rep en Roer wil het liefst alle scholen kunnen bedienen. Tegelijkertijd willen we ook onze identiteit behouden. Wij staan voor speelse, creatieve en verrassende musicals. Als we het altijd iedereen naar de zin zouden willen maken, zou je eenheidsworst krijgen. Dus dit is een spanningsveld. Hoe gaan wij daarmee om?

Alternatieven bieden

Scholen zijn vrij om de musical naar hun eigen hand te zetten. Het is de musical van de groep en de school. We bieden altijd ook het script van de musical  als Word-bestand aan, zodat je zelf als school wijzigingen kunt maken als je dat zou willen. Wil je een zin vervangen, of wil je zelf grapjes toevoegen, dan is dat mogelijk.

Als er personages of verhaallijnen zijn die voor bepaalde scholen niet passend zouden kunnen zijn, bieden we vaak een alternatief. Bijvoorbeeld voor scholen met een Christelijke identiteit. Maar ook Vlaamse scholen waar het taalgebruik soms net anders is, hebben we vaak alternatieven te bieden. Hieronder een paar voorbeelden.

Bijvoorbeeld…

  • In onze musical Zo goed als nieuw zit een hipster-stel. Dit zijn twee mannen. Die zijn zo geschreven dat je er meerdere kanten mee op kunt. Je kunt hen als echtpaar laten spelen, maar ook als twee vrienden die samenwonen. Je kunt er ook een man en een vrouw van maken, of twee vrouwen.
  • Van sommige scripts hebben we alternatieve versies geschreven, bijvoorbeeld van de musical Over de kop. Hierin zit een heks als personage, wat voor sommige Christelijke scholen niet prettig is. In de alternatieve versie is de heks vervangen door de sneeuwkoningin.
  • Van de musical Verboden te voeren is er een Vlaamse versie in de maak, Verboden te voederen, waarin een Vlaamse leerkracht de tekst heeft herschreven. Hij heeft meer Vlaams taalgebruik ingebracht en enkele personages die refereren aan bekende Nederlanders, vervangen door namen van mensen die in Vlaanderen meer bekend zijn. Ook de liedjes worden in het Vlaams ingezongen om te voorkomen dat de kinderen met een Nederlands accent gaan zingen.

Dus: zijn onze musicals voor alle scholen geschikt? Wij denken van wel. Rep en Roer probeert ieder jaar een musical te maken waar je veel kanten mee op kunt, met met behoud van onze creatieve identiteit. We zijn altijd bereid om mee te denken over alternatieve personages of verhaallijnen.

 

Lees hier meer blogs over Rep en Roer.

Zijn onze musicals voor alle scholen geschikt?

Musical en identiteit van de school