W

3 zangtips voor de liedjes van de eindmusical

Tips van juf Marijke van Geflipt?! om te kijken met je klas

Juf Marijke van Geflipt?! vertelt over de eindmusical van groep 8. Waar moet je op letten als je gaat zingen in de musical? Bekijk hier het filmpje:
3 zangtips voor de liedjes van de eindmusical.

 

3 zangtips voor de liedjes van de eindmusical

Iedereen in groep 8 leert liedjes voor de eindmusical. Met deze drie tips zorg je ervoor dat je NEXT level goed wordt als klas in het zingen van die liedjes. Het maakt niet uit hoe muzikaal je bent als groep, als je deze drie dingen toepast, gaan jullie dit ROCKEN!

Tip 1: Een goede houding

Zorg voor een goede houding. Je houding is de manier waarop je staat. Je kan een houding aannemen waardoor het zingen heel moeilijk wordt en het er een beetje raar uit ziet. Maar ik kan ook een houding aannemen die mij VEEL beter laat zingen.

  1. je zet je voeten stevig op de grond
  2. je voeten staan een klein stukje uit elkaar
  3. sta rechtop. Zo kan je namelijk goed ademen. En als ik goed kan ademen, kan ik krachtig en met veel volume zingen. Zo wordt het zingen makkelijker en ziet het er veel beter uit. Bovendien kan ik het publiek beter overtuigen van wat ik zing als mijn houding ook meedoet. 

Tip 2: Verstaanbaarheid

Verstaanbaarheid is belangrijk. Je moet krachtig en met veel volume zingen. Het is belangrijk dat ook de mensen helemaal achter in de zaal goed kunnen verstaan wat je zingt.

Goed om te bedenken dat de liedjes ook onderdeel zijn van het verhaal van de musical. Je hebt ze zelf al 100 keer gehoord en geoefend, maar het publiek heeft nog geen idee waar het over gaat. Dus krachtig zingen. Dat betekent hard zingen. Nee. Ook weer niet gaan schreeuwen. Want dan is het geen zingen meer en al helemaal niet mooi om naar te luisteren. 

Verder is de articulatie belangrijk: de manier waarop je iets uitspreekt. Als je ieder woordje goed uitspreekt, klinkt het ook krachtiger. Je maakt je mond dan net iets groter dan normaal. Het lijkt misschien een beetje overdreven, maar het publiek ervaart dat niet zo.

Tip 3: Timing

Timing is belangrijk. Je wilt niet te laat of te vroeg beginnen. Of te snel zingen. Daarvoor zijn er twee trucjes: Focus en luister.

In de muziek zit vaak een duidelijk ritme en hoor je bijvoorbeeld de drumpartij en de baspartij. Als je goed luistert naar al die verschillende geluiden, weet je precies wanneer je moet beginnen. En focus is dan ook wel handig. Dus als de muziek aangaat, concentreer je je gelijk op het liedje. 

Ik heb ook weleens gehad dat mijn klas zo enthousiast was, dat ze steeds sneller gingen zingen. Zorg dan dat je alle woorden echt rustig uitspreekt en ook even stilstaat bij de klinkers. Want zingen doe je eigenlijk op de klinkers. Dus maak die lekker lang.

 

Bekijk hier meer tips van juf Marijke van Geflipt?!
Bekijk hier het filmpje op YouTube.

Juf Marijke van Geflipt?! geeft 3 zangtips voor de liedjes van de eindmusical

3 zangtips voor de liedjes van de eindmusical