W

Wat kan je doen tegen de zenuwen?

Wat kan je doen tegen de zenuwen tijdens de musical? Rep en Roer ging op bezoek bij hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder.

Het is heel logisch en normaal dat de spanning voor een voorstelling soms al dagen van tevoren oploopt. Die spanning die komt vanuit je hersenstam. Daar zitten gebieden die de productie van adrenaline geven. Een stofje, noradrenaline, zorgt ervoor dat je die stressgevoelens krijgt en opgewonden raakt. Door het activeren van de frontale bobbel voor in het brein, kan je wat doen aan die gevoelens van spanning. Maar hoe doe je dat? Ga bijvoorbeeld sporten en bewegen. Of, wat heel passend is: luister naar muziek waar je van houdt, muziek die je mooi vindt en goed kent. Muziek is vaak heel ontspannend. Of zet een koptelefoon op, luister naar muziek en ga ondertussen hardlopen. 

Dus: ga aan de gang ermee, maak een beetje buffer en je komt heel relaxt door de voorstelling heen.

Bekijk hier meer filmpjes met Erik Scherder.

 

Erik Scherder

Professor Dr. Erik Scherder is een Nederlandse hoogleraar neuro-psychologie. Als wetenschapper werkt hij bij de Vrije Universiteit in Amsterdam(VU).

Hij werkte ook als hoogleraar Bewegings-wetenschappen bij de Rijksuniversiteit Groningen. Op 24 september 2021 ontving hij een eredoctoraat aan de Open Universiteit Heerlen.

Opleiding en werk

Erik Scherder ging eind jaren zeventig naar de opleiding tot fysiotherapeut. Daarna werkte hij in de Valeriuskliniek in Amsterdam. Vervolgens ging hij naar de Vrije Universiteit van Amsterdam voor de studie psychologie, met een specialisatie in neuropsychologie. Erik Scherder promoveerde in 1995 bij neurobioloog en hersenonderzoeker Dick Swaab.

In 2002 werd Scherder bijzonder hoogleraar (professor). Na een paar jaar in Groningen gewerkt te hebben ging hij terug naar Amsterdam waar hij leiding geeft aan de afdeling klinische neuropsychologie van de VU.

Hersen-professor op TV

Vanaf 2015 verscheen Erik Scherder regelmatig op TV in het programma De Wereld Draait Door (DWDD), waar hij op zijn eigen kenmerkende wijze mini-colleges (lessen) geeft over de werking van de hersenen. Meestal heeft hij een model van het brein bij de hand om duidelijk te maken waar in de hersenen hetgene gebeurt wat hij aan het uitleggen is.

Erik Scherder is een groot voorstander van bewegen in de klas en meer muziek in het onderwijs omdat beide helpen bij het beter leren.

Wat kan je doen tegen de zenuwen?