H

Breng diepte in je decor

Bij veel musicals van Rep en Roer is er vaak een ‘tussenwand’ in het decor. Deze wand staat een klein stukje van de achterwand af, waardoor de ruimte op het podium een extra dimensie krijgt. De wand kan bijvoorbeeld een winkel uitbeelden (Het laatste level), een attractie (Over de kop) of een muurtje (Verboden te voeren) Er kan een deur in zitten waardoor je op kunt komen, of er kan een verhoging achter staan waardoor er boven het muurtje uit gespeeld kan worden. Leuke effecten om te kunnen gebruiken in de musical. Maar hoe maak je dat?

Een paar suggesties voor het maken van de tussenwand:

  • Van hout. Je maakt van houten latten drie frames van elk anderhalf tot twee meter hoog bij ongeveer tweeĂ«nhalve meter breed (afhankelijk van de breedte van jullie toneel). Daar timmer je panelen op van bijvoorbeeld spaanplaat of bordkarton. Aan de achterzijde van elk frame monteer je twee driehoekige steunen, ook van latten. Die kun je verzwaren door er bijvoorbeeld tegels op te leggen. De drie panelen schuif je tegen elkaar aan en kun je vervolgens beschilderen.
  • Van karton. Haal grote stukken gebruikt karton bij bijvoorbeeld een bouwmarkt, meubelzaak of fietshandel.Knip dit in de juiste vorm en beschilder het. Je kunt de stukken overeind houden door er (verrijdbare) kasten van de school achter te zetten. Stut ze aan de voorkant met korfbalpalen waar je een boom van maakt. Je kunt ook kartonnen wandschermen kopen, o.a. bij de Rolf groep.

  • Van doek. Als alternatief kun je een stevig touw dwars over het toneel spannen (op ongeveer anderhalf tot twee meter hoogte) en vastmaken aan de muren in de coulissen. Daar hang je dan beschilderde of bespoten doeken of lakens overheen.
  • Gebruik een kamerscherm. Beplak of beschilder het of hang er doek over dat beschilderd mag worden.

Lees hier meer blogs over het decor.

 

Breng diepte in je decor