K

Kostuums en pruiken

Door Kiki Dijkstra, oud-docent beeldende vorming

Er staat vaak in de rolbeschrijving van de musical beschreven hoe de verschillende personages eruit zien. Durf hiervan af te wijken, als dat beter uitkomt. Kinderen zijn geneigd om er precies zo uit te willen zien als op de tekeningen. Laat ieder kind zelf verantwoordelijk zijn voor zijn of haar outfit, maar denk met z’n allen mee. Kleding van broers, nichten, vriendinnen, ouders, ooms of van elkaar laten lenen. Als het niet lukt om geschikte kleding te regelen, denk dan aan de kringloopwinkels. Pruiken zijn te krijgen in de feestartikelen winkel.

Rol en naam kind

Welke kleding en welke attributen Wat ga je maken aan decor, attribuut, kleding Nog te regelen voor je eigen rol

In orde

Kok Cathy Witte broek, wit T-shirt, schort, koksmuts, Pannen en pollepel. Koksmuts Koekoeksklok Pannen, pollepel, Schort van Quinten.
Enz.

Tips

  • Zorg dat ieder kind een doos met zijn of haar naam heeft waarin alle kleren en attributen die ze nodig hebben zitten. Dat voorkomt chaos.
  • Bij dubbelrollen kan het handig zijn om twee aparte dozen te hebben.
  • Zorg dat na het omkleden, de mouwen en pijpen niet binnenste buiten blijven liggen. Dat geeft paniek als ze zich snel willen omkleden.
  • Als er dubbelrollen zijn, let er dan op dat kleding niet te strak zit, of moeilijke sluitingen heeft. De kinderen zweten van warmte en stress en dan gaan strakke kleren moeizaam uit en aan.
  • Verkleedschoenen liefst niet met riempjes en gespen. Ook dat geeft stress en soms scheuren dunne riempjes af in de strijd. Een schoenlepel kan handig zijn.
  • Laat één of meerdere collega’s of hulpouders achter de schermen helpen bij het omkleden. Zij kunnen ook helpen herinneren aan het meenemen van de juiste attributen en ze bewaken de rust achter de schermen.
  • Zorg voor veiligheidsspelden, een nietmachine en plakband.

Kostuums en pruiken