V

De dag van de uitvoering

Door Ivo van Meurs, leerkracht groep 8

Het is de dag van de uitvoering van de afscheidsmusical. De zenuwen beginnen al langzaam te komen en dan moet de avond nog beginnen. Hoe bereid je je het beste voor op een optreden? Hieronder een aantal tips.

  • De middag. Probeer in de middag na schooltijd iets leuks te gaan doen. Ga bijvoorbeeld een filmpje kijken, gamen of buiten spelen. Zo zal de tijd veel sneller voorbij gaan.
  • Eten. Eet iets wat niet te zwaar op de maag zal vallen en eet ook niet te vet. Patat met een frikandel is natuurlijk heerlijk, maar daar denkt je maag heel anders over. Ook koude dranken en melk kan je beter niet drinken. Water of thee is veel beter, zeker voor je stem.
  • Stem. Doe rustig aan met je stem. Schreeuwen en gillen kan je dus beter niet doen. Ook het vegen van het podium is niet verstandig, van een stoffig podium kan je namelijk flink gaan hoesten.
  • Kleding en attributen. Zorg dat je kleding en de spullen die bij jouw rol horen allemaal klaar liggen op een vaste plek. Dat kan gewoon je eigen tafel in de klas zijn, of in een tas met je naam erop aan een kledingrek. Dan hoef je je daar in ieder geval geen zorgen over te maken.
  • Het podium. Zorg dat alle spullen voor de openingsscene alvast op het podium staan. Zet ook alvast de andere spullen op de goede volgorde klaar. Kinderen met een kleinere rol kunnen deze taak prima op zich nemen.
  • Naar school. Zorg dat je op tijd op school bent om je om te kleden. Mocht er dan per ongeluk toch nog iets kwijt zijn dan heb je nog voldoende tijd om hier naar te zoeken.
  • De styling. Vraag een aantal ouders om te helpen met schminken. Het beste is het natuurlijk als dit geen ouders zijn die deze avond al komen kijken. Die moeten je natuurlijk pas voor het eerst op het podium zien. Als het podium felle lampen heeft is dan is het goed om alle kinderen een klein laagje make-up te geven. Dan zal hun gezicht niet zo glimmen op het podium. Naast make-up zijn ook de haren heel belangrijk. Er zijn op school altijd wel een paar ouders te vinden die kapster/ kapper zijn of die iemand kennen. Een compleet ander kapsel zorgt ervoor dat je nog meer in je rol zit.
  • Ruimtegebruik. Gebruik voor dit alles twee ruimtes. Eentje waar ze geschminkt worden en waar de haren worden gedaan, de ander waar iedereen op zijn eigen manier kan ontspannen. Daar kan een spelletje worden gedaan, er wordt een muziekje geluisterd of ze lezen een stripboek. Ze mogen deze ruimte pas in als ze met alle voorbereidingen klaar zijn.
  • Toi toi toi. Neem vlak voordat de musical begint nog even een moment met de hele groep. Sluit deze af met een zelfbedachte yell om die spanning er nog één keer uit te gooien.

Maar vergeet vooral het allerbelangrijkste niet: Ga er ontzettend van genieten!

Vind hier meer blogs over vlak voor de uitvoering.
Vind hier blogs over kostuums en schmink.

De dag van de uitvoering