T

Toi toi toi!

Wens elkaar succes op een theatermanier.

Het is een theatertraditie om ‘Toi-toi-toi!’ tegen elkaar te zeggen voordat de voorstelling begint. Dat betekent zoiets als: zet ‘m op, of: veel succes. Het zou ongeluk brengen als je elkaar letterlijk ‘succes’ zou wensen. Maar wat betekent het?

Waarom toi-toi-toi?

Het is van oorsprong een klanknabootsing van het afkloppen van onheil op onbewerkt hout: ‘klop klop klop’. Ook wordt er wel eens gezegd: ‘Break a leg’ (‘Breek een been’), een wel heel bijzondere manier om iemand succes te wensen. Het idee hierachter is dat een goede wens het tegendeel oproept. Dus bij een slechte wens (breek een been) kan het alleen maar goed aflopen.

Toi’tje geven

Je kunt elkaar ook succes wensen door voor de voorstelling een klein cadeautje te geven, een zogenaamd ‘toi’tje’. Je geeft dit aan je medespelers vlak voor de première. Vaak is het een kleinigheid met een briefje erbij. Op het briefje staan dan dingen als:

  • Toi-toi-toi!
  • Break a leg!
  • Zet ‘m op!
  • Je bent een superster!

Het cadeautje of briefje kan gerelateerd zijn aan de voorstelling die je gaat spelen, of aan het personage dat je bent. Bij de musical Betoeterd kan dat een speelgoedtrompetje zijn (of een kazoo), of een kaartje met muzieknootjes erop. Of bijvoorbeeld een Italiaans vlaggetje als je iemand van de pizzeria speelt. Maar het kan ook een algemeen cadeautje zijn zoals een gelukspoppetje of -smiley, vingerpop of een paar hartjessnoepjes in een klein zakje.

Toi cadeau-ideeën

Hieronder vind je een paar cadeau-ideeën die bij Rep en Roer musicals passen:

  • Camping De Hooiberg: een klompje aan een sleutelhanger
  • Verboden te voeren: een zakje met een paar pinda’s erin
  • Gewoon super: een zakje met twee of drie supermarkt mini’s
  • Een kerstmusical: een kleine kerstbal

In de Rep en Roer shop kun je een poster van de musical kopen of een T-shirt van de musical of van je personage.
Op deze site kun je algemene minicadeautjes vinden.

Lees hier meer tips voor vlak voor de voorstelling.

 

Toi toi toi!