Werken met een mengtafel
Door Sander Geboers, producer
Hoe werken al die knopjes?! De school heeft een mooie mengtafel (ook wel mengpaneel genoemd) om de geluidsversterking te regelen. Maar hoe ga je daarmee om? Wat moet je met al die knopjes? Het is simpeler dan het lijkt.
Volume van het geluid
Op de mengtafel kun je ten eerste natuurlijk het volume bepalen van alles wat over de speakers klinkt. Dit doe je met de schuiven. Onder elke ‘schuif’ zit iets anders: onder de ene het volume van de muziek die van de cd of laptop komt, onder een andere het volume van een microfoon. Daarnaast heb je onder de rechterschuif het master-volume. Hiermee kun je het geheel harder of zachter zetten, of helemaal uit.
Kleur van het geluid
Op de mengtafel zitten knopjes voor de kleuring. Die worden EQ (equalizer) genoemd. Vaak heb je high (ook wel treble), mid en low, drie knopjes die je kan gebruiken om het geluid mooier te maken. Maar hoe?
Begin altijd met alle knopjes op neutral, zodat ze niet versterken of verzwakken. Meestal betekent dit dat het knopje precies in het midden staat. Daarna luister je naar de stemmen of de muziek. Ga daarna pas corrigeren. Vaak klinkt er teveel low (bas) in de zaal waar je werkt. Hierdoor wordt het geluid dof, alle hoge tonen raken ondergesneeuwd. Draai dan het knopje naar links of naar beneden zodat de klank weer helder wordt.
Het high gebruik je om een stem meer dichterbij te krijgen. Hij komt als het ware naar je toe. Maar pas op: hier komt vaak het rondzingen (die vervelende pieptoon) vandaan. Niet teveel dus. Overigens: het rondzingen ontstaat doordat het geluid van de box weer in de microfoon opgevangen wordt en er zo een geluidslus ontstaat.
Het mid is handig voor de verstaanbaarheid. Het draait de frequentie op waar de oren het meest op gespitst zijn. Het mid geeft kracht aan de boxen. Maar: Te veel gaat pijn doen aan de oren. Te weinig maakt de muziek slap. Nogmaals, probeer eerst te luisteren: Hoe het klinkt met alles in neutrale stand. Pas daarna pas je eventueel wat aan. Don’t fix it untill it’s broken.
Lees hier een uitgebreider blog over de werking van mengtafels.
Vind hier meer blogs over geluid en licht.