W

3 toneeltips voor de eindmusical

Tips van juf Marijke van Geflipt?! om te kijken met je klas

Juf Marijke van Geflipt?! vertelt over de eindmusical van groep 8. Waar moet je op letten als je toneel gaat spelen? Bekijk hier het filmpje:
3 toneeltips voor de eindmusical van groep 8.

3 toneeltips voor de eindmusical van groep 8

Je hebt je rol gekregen voor de eindmusical. Je bent je tekst aan het leren. Je gaat klaarstaan om je rol te spelen… en… Ja, hoe doe je dat eigenlijk? Door deze drie tips lukt het jou om goed toneel te spelen.

Tip 1: gebruik je stem goed

Hoe gebruik je die prachtige stem van jou nou op het toneel? Makkelijk toch? Je gaat gewoon staan en je praat. Maar nee, je stem goed gebruiken is nog best moeilijk op het toneel. Want als je praat zoals je normaal praat als er iemand naast je staat, verstaan de mensen in de zaal het niet. Je moet echt luid praten, zodat de achterste rij je kan verstaan. Soms voelt dat een beetje overdreven, maar op toneel is dat niet zo.

Probeer niet alleen hard te praten, maar ook met emotie. Stel nou dat jij verliefd moet spelen. En je zegt als een robot: IK BEN VERLIEFD. Dat komt niet echt over. Dus ik moet er emotie, gevoel, in gooien.

En praat niet te snel. In de musicals van Rep en Roer zitten bijvoorbeeld heel veel moppen en grappen. Vet zonde als niemand daarom lacht, omdat ze het niet kunnen verstaan door het snelle praten. Probeer daarom langzaam te praten en geen woorden of lettergrepen in te slikken. Praat naar het einde van de zin. Dus spreek ook de laatste woorden van een zin goed uit.

Tip 2: leef je in in jouw rol

Je moet je rol een beetje zien als je huisdier voor de komende drie maanden. Je moet elkaar leren kennen en een beetje ‘bonden’. Ga dus nadenken over wat voor iemand jouw rol zou kunnen zijn. Is hij oud of jong? Aardig? Wat zal zijn hobby zijn? Heeft diegene vrienden? Al die dingen helpen jou om vorm te geven aan jouw rol.

Hier een leuke opdracht voor thuis of in de klas: maak een tekening van jouw rol. Daaromheen kan je de karaktereigenschappen opschrijven. Als je daarna gaat oefenen, neem deze karaktereigenschappen dan mee in je spel. Hoe reageert jouw rol op je medespelers en op wat er gebeurt in het verhaal? Laat het zien!

Zie ook het blog Hoe breng je je personage tot leven?

Tip 3: zorg voor een goede houding

Je houding: dat is de manier waarop je staat, zit of loopt. Zorg dat het publiek altijd je gezicht kan zien. En werk ook als team. Als je ziet dat een klasgenoot met zijn rug naar het publiek zijn tekst tegen jou zegt, draai dan een beetje, zodat je klasgenoot zich omdraait en zijn gezicht voor het publiek te zien is.

Probeer je lichaam ook een beetje te bewegen. Neem nou weer dat verliefd zijn. Als ik verliefd ben, is het een beetje gek als ik als een zoutzak ga staan. Hoe zou jij bewegen als je verliefd was?

O ja, en ook belangrijk: jullie kijken natuurlijk veel vlogs, YouTube en televisie. Dat wordt altijd opgenomen met een camera. Net als deze video. Met een camera kun je inzoomen en kan ik alleen al met mijn ogen verliefd kijken. Maar de musical is een toneelvoorstelling. Dat is echt iets anders. Het publiek achter in de zaal kan mijn verliefde ogen niet zien. Dus moet ik mijn bewegingen en houding echt groot maken. Groter dan ik normaal op de video’s zie.

Kijk eens een groep 8 musical

Je hebt nu drie toneeltips voor de eindmusical van groep 8 geleerd. Ga nu eens eens met je klas naar een groep 8 musical kijken op YouTube (er staan er namelijk super veel). Pak een wisbordje of kladpapier erbij en schrijf op:

  • Stemgebruik
  • Inleven in rol
  • Houding

Zet de musical aan en kies een paar spelers uit die volgens jou goed toneel spelen. Schrijf bij de drie onderwerpen wat ze zo goed doen. Dus wat hoor je aan hun stemgebruik dat zo goed is. En daarna: kopiëren! Neem al die dingen mee naar jouw eigen rol. Klaar om te SHINEN!

 

Bekijk hier meer tips van juf Marijke van Geflipt?!
Bekijk hier het filmpje van Zapp: Help! Acteren, waar moet ik op letten?

Goed toneelspelen leer je met deze 3 toneeltips voor de eindmusical

 

3 toneeltips voor de eindmusical