D

De technische doorloop

We kennen allemaal de generale repetitie: de laatste doorloop voor voorstelling waarbij alles ‘echt’ is: met kostuums, schmink, decor, rekwisieten, licht en geluid. Waarschijnlijk hebben jullie de voorstelling al eerder achter elkaar doorgespeeld. Maar misschien was dat niet op het podium waar de echte voorstelling plaats gaat vinden. Of waren de rekwisieten en het decor toen nog niet af. Of deden jullie dat zonder de microfoons en de belichting die jullie bij de voorstelling willen gaan gebruiken. Dan kan het zijn dat er tijdens de generale repetitie opeens een heleboel dingen tegelijk nieuw zijn. Dan kun je eerst een technische doorloop houden. Wat houdt dat in?

Wat is een technische doorloop?

Een technische doorloop is een doorloop van de voorstelling die alleen gericht is op de bewegingen, licht en geluid. Je doet dit vóór de generale repetitie, op het podium waar je ook gaat optreden. Schmink en kostuums hoeft bij deze doorloop niet, wel decor en rekwisieten. Ook is degene die de muziek instart aanwezig en, als jullie die hebben, de licht- en geluidsman/vrouw.

Waar let je op?

Tijdens deze doorloop richt je je op de techniek: is de uitversterking goed? Kunnen de kinderen de muziek goed horen? Is het podium goed uitgelicht? Op welke plek moeten de kinderen staan om in het licht te blijven? En als de kinderen voor het eerst op het echt podium spelen: waar kom je op, waar loop je naartoe, waar ga je staan of zitten, waar ga je weer af? Misschien is het podium waar jullie gaan optreden groter dan de plek waar jullie hebben geoefend. Dan moet je meer afstand afleggen voor je op je plek bent. Welke rekwisieten neem je mee en waar laat je die in de coulissen? Waar sta of zit je als je in de coulissen bent?

Niet alle scènes uitspelen

Tijdens de technische doorloop kun je afspreken dat je niet alle scènes uitspeelt. En dat je het spel soms onderbreekt om een technisch probleem op te lossen. Je laat de kinderen wel opkomen en hun plaats innemen en eventueel de scène starten. Je praat ze er als het ware doorheen: ‘Pietje komt van links, Jantje komt van rechts, ze komen vooraan staan, tekst, scène afgelopen, Pietje en Jantje gaan weer af. Volgende scène.’ En natuurlijk oefen je de liedjes, inclusief op- en afgaan.

Succes met de technische doorloop!

 

Bereid je goed voor op de voorstelling met een technische doorloop

Lees hier meer blogs over licht en geluid.

 

De technische doorloop