H

Hoe help je kinderen om in hun rol te komen?

Tips van meester Jeroen

‘Maak het groter!’ roepen, of het zelf heel overdreven voordoen. Help je daarmee de kinderen met het spelen van hun rol?  Rep en Roer vroeg het aan meester Jeroen: hoe help je kinderen om in hun rol te komen?

‘Het is belangrijk dat kinderen goed in hun rol komen. De filmpjes Jochem Myer bij Het laatste level, die voor elke rol wat input geeft hoe hij dat zou spelen, helpen daarbij.

Voor sommige kinderen is er best een grote afstand tussen wat ze kunnen en wat ze zouden moeten kunnen. Belangrijk is dan te kijken naar waar het kind is op dat moment.  Ik doe het zelf altijd graag voor. Maar als je het te groot gaat voordoen, werkt dat ontmoedigend. Het is belangrijk om kleine stapjes te nemen. Steeds net iets meer te vragen van het kind. En het daarbij concreet maken: kun je iets meer met je armen doen, of iets meer met je gezicht.

Het kan ook helpen om de groep erbij vragen. Een bepaalde zin die lastig is, door de groep laten zeggen en dan weer door de betreffende leerling. Hiermee versterken ze elkaar. In tweetallen repeteren helpt ook.

In het geval je meerdere groepen 8 hebt in de school, kun je de ene groep voor de andere groep laten spelen. Ook kun je de twee klassen samen scènes laten repeteren. Degene die dezelfde rol hebben, kunnen elkaar dan inspireren.

Het allerbelangrijkste is dat je ze beloont voor alles dat ze beter doen dan de vorige keer. Benoem het als je het ziet, zodat de kinderen weten: dit is dus waar de meester naar op zoek is.

Kortom: ik doe het zelf graag voor, maar ik merk dat ik daardoor soms te grote stappen maak voor de kinderen. Als ik de klas erbij betrek en in kleine stapjes ga, dan groeien ze best wel goed in hun rol.’

 

Lees hier het blog Hoe breng je je personage tot leven?
Lees hier meer blogs over de musical Het laatste level.
Bekijk hier meer vlogs met tips van meester Jeroen.

 

Meester Jeroen, leerkracht van groep 8 op KBS De Marke in Amersfoort, staat al meer dan 27 jaar voor de klas. Het instuderen en opvoeren van de musical is altijd iets waar hij naar uitkijkt. Rep en Roer vroeg hem naar zijn ervaringen.

Hoe help je kinderen om in hun rol te komen?