3

3 tips om de perfecte afscheidsmusical te kiezen

Tips van juf Marijke van Geflipt?! om te kijken met je klas

Juf Marijke van Geflipt?! vertelt over de eindmusical van groep 8. Waar moet je op letten bij het kiezen van de musical? Bekijk hier het filmpje:
3 tips om de perfecte afscheidsmusical te kiezen.

Juf Marijke van het YouTubekanaal Geflipt?! geeft 3 tips om de perfecte afscheidsmusical te kiezen.
 Waar moet je op letten? Kies je samen met jouw klas? Wat zijn de succescriteria?

Tip 1

Oriënteer je breed. Bekijk verschillende musicals op de website van Rep en Roer. Krijg een goed beeld van de verhaallijnen. Kijk naar de trailers. Succescriteria voor een top musical zijn:

  • Zit er genoeg humor in de musical? De afscheidsmusical moet echt een feestje zijn, dus er moet veel worden gelachen.
  • Is het verhaal begrijpelijk? Niks zo irritant als: leuke musical… maar waar ging het nou eigenlijk over?
  • Krijgen alle kinderen de kans om te kunnen stralen? Bij de musical ‘Het laatste level’ heeft bijv. meneer Banaan een kleine rol. Maar door de tekst, humor en het verhaal shined deze leerling net zoveel als de hoofdrolspeler. En dat wil je!
  • Zijn de thema’s actueel, eigentijds en passend bij de groep?
  • En in hoeverre kun je de musical afstemmen op de groepsgrootte?
  • Ook heel belangrijk: beluister enkele liedjes. Het beginlied moet vaak een knaller zijn. Ook kun je kijken of er een ballad in de musical zit voor die paar kinderen die iedereen gaan verrassen door solo te zingen. Pak de zakdoekjes er maar bij…
  • En tot slot kan het handig zijn om reviews te lezen van scholen die de musical al hebben uitgevoerd.

Afhankelijk van de groep, kunnen leerkrachten en kinderen dit samen doen. Stel een musicalcommissie van kinderen op en laat ze meezoeken. Stel wel succescriteria op, zodat ze gericht kunnen zoeken.

Tip 2

Verdiep je ook in alle extra’s. Zo gaan mijn leerlingen helemaal aan op de Oefenapp van Rep en Roer. Maar kijk ook of er bijvoorbeeld dansinstructievideo’s zijn. En worden er ook ideeën gegeven voor het decor, de kostuums en het toneelspel? Bij Rep en Roer wordt veel kant-en-klaar aangeboden. Hoe meer er qua organisatie uit handen wordt genomen, hoe meer jullie je kunnen richten op het plezier van het musicalproces.

Tip 3

Kies vervolgens drie musicals die jullie aanspreken en bij de klas passen. Daarna presenteert de leerkracht en/of de musicalcommissie de opties aan de klas. Laat de klas stemmen. Tip: doe dit blind (ogen dicht en hand opsteken). Als er tussen de twee musicals die het hoogste scoren weinig verschil is qua aantal, laat ze dan opnieuw tussen deze twee musicals kiezen.

Bedenk in dit hele proces: welke musical geeft de leerkracht energie? Welke musical past bij de groep? En vooral… welke musical zorgt voor het meeste plezier?

Heel veel succes!

 

Lees hier het blog: het kiezen van de musical
Bekijk het filmpje op YouTube.

3 tips om de perfecte afscheidsmusical te kiezen