E

Last van plankenkoorts?

Last van plankenkoorts? Rep en Roer ging op bezoek bij hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder: ‘Een beetje plankenkoorts is juist goed.’

Last van plankenkoorts?

“Ken je dat gevoel van spanning, als je daar op het podium staat, of als je kind daar staat? Daar kan je vooraf wel wat aan doen, maar de spanning op het moment suprême, als het erop aankomt, dat is zo volkomen logisch en eigenlijk heel goed! Want door die spanning ga je pieken. Ga je het juist heel erg goed doen! Iedereen heeft dat, ook al heb je daar honderdduizend keer gestaan. Mensen die ik ken die vaak op het podium staan, die hebben precies datzelfde. Maak je daar niet druk om en laat dat een geruststelling zijn.”

Bekijk hier meer blogs over plankenkoorts.
Bekijk hier meer filmpjes met Erik Scherder.

Erik Scherder

Professor Dr. Erik Scherder is een Nederlandse hoogleraar neuro-psychologie. Als wetenschapper werkt hij bij de Vrije Universiteit in Amsterdam(VU).

Hij werkte ook als hoogleraar Bewegings-wetenschappen bij de Rijksuniversiteit Groningen. Op 24 september 2021 ontving hij een eredoctoraat aan de Open Universiteit Heerlen.

Opleiding en werk

Erik Scherder ging eind jaren zeventig naar de opleiding tot fysiotherapeut. Daarna werkte hij in de Valeriuskliniek in Amsterdam. Vervolgens ging hij naar de Vrije Universiteit van Amsterdam voor de studie psychologie, met een specialisatie in neuropsychologie. Erik Scherder promoveerde in 1995 bij neurobioloog en hersenonderzoeker Dick Swaab.

In 2002 werd Scherder bijzonder hoogleraar (professor). Na een paar jaar in Groningen gewerkt te hebben ging hij terug naar Amsterdam waar hij leiding geeft aan de afdeling klinische neuropsychologie van de VU.

Hersen-professor op TV

Vanaf 2015 verscheen Erik Scherder regelmatig op TV in het programma De Wereld Draait Door (DWDD), waar hij op zijn eigen kenmerkende wijze mini-colleges (lessen) geeft over de werking van de hersenen. Meestal heeft hij een model van het brein bij de hand om duidelijk te maken waar in de hersenen hetgene gebeurt wat hij aan het uitleggen is.

Erik Scherder is een groot voorstander van bewegen in de klas en meer muziek in het onderwijs omdat beide helpen bij het beter leren.

Last van plankenkoorts?