M

Meester Ivo: leerkracht en musicalschrijver

Meester Ivo: groep 8 leerkracht en musicalschrijver. NH Nieuws interviewde meester Ivo over zijn werkzaamheden bij Rep en Roer Musicals.

Leerkracht en musicalschrijver

De laatste week van het schooljaar is aangebroken. Dat leerlingen uit groep acht weer mogen stralen in de eindmusical. Als leraar van groep 8 op basisschool de Lunetten in Heemskerk, schreef de 46-jarige Ivo Meurs elk jaar weer de musical voor zijn leerlingen. Van die uit de hand gelopen hobby heeft de IJmonder zijn werk gemaakt.

De musicals die Ivo voor de Lunetten schreef, waren naar eigen zeggen te herkennen aan scherpe humor en een grote dosis actualiteit. “Ik denk dat ze soms voor de ouders nog leuker waren dan voor de kinderen op school.” Maar het belangrijkste in zijn musicals was het gevoel van saamhorigheid en de mogelijkheid voor elke leerling om zijn of haar moment te pakken. “Je wil dat de leerlingen samen een spetterend einde gaan maken. In de musical krijgt elk kind de kans om zijn of haar moment te pakken. Ik geloof niet zo in hoofdrollen. Natuurlijk zijn er rollen die het verhaal dragen, maar die brengen dan niet de lach of de emotie met zich mee.”

Carrièreswitch

Elk jaar waren de reacties fantastisch. Zijn grootste fan, zijn vrouw, moedigde hem aan om meer met zijn talent te doen. “Ik dacht: ja, er zijn vast meer mensen die dat kunnen. Maar toen besloot ik toch dat het leuk zou zijn om een kans te wagen.” Dankzij een tip van een bevriende collega van groep acht kwam hij terecht bij Rep en Roer Musicals, een bedrijf uit Utrecht dat musicals voor groep 8 schrijft.

Inmiddels is Ivo naast leraar nu al ongeveer zeven jaar actief als professioneel schrijver. “Het begon met het geven van feedback op hun product. Later begon ik mee te denken over het verhaal. De laatste jaren bedenken we met z’n vieren de verhaallijn, waarbij ik me focus op de personages. Bij Rep en Roer zorg ik ervoor dat elk kind zijn of haar moment heeft door ervoor te zorgen dat elk personage iets speciaals heeft.”

 

“Deze musicals moeten een lach op het gezicht toveren van mensen van Maastricht tot Groningen, en van Amsterdam tot Staphorst.”
Ivo van Meurs

Niet alle grappen kunnen

De vrijdag is inmiddels zijn vaste musicaldag geworden, en hoewel hij er ontzettend van geniet, is er wel een verschil met de musicals die hij voorheen schreef. “Deze musicals moeten een lach op het gezicht toveren van mensen van Maastricht tot Groningen, en van Amsterdam tot Staphorst, waardoor bepaalde grappen niet altijd kunnen.”

Om de toegankelijkheid te garanderen, worden zijn scherpe typetjes na het schrijven daarom nog even gepolijst. Ook worden er in de musicals van tegenwoordig minder actualiteiten verwerkt dan hij voorheen altijd deed. “De musicals worden nu natuurlijk een jaar van tevoren worden geschreven”, legt Ivo uit.

 

Uit: NH Nieuws, 18 juli 2023 door Loïs Iglesias

 

Lees hier het hele artikel op NH nieuws.
Lees hier meer blogs over Rep en Roer.

Meester Ivo: groep 8 leerkracht en musicalschrijver. NH Nieuws interviewde meester Ivo over zijn werkzaamheden bij Rep en Roer Musicals.
Ivo Meurs tijdens de opname van de film van de musical Niet te filmen! – Foto: John Heidema
Meester Ivo: leerkracht en musicalschrijver