W

Waar zet ik de boxen neer?

Door Sander Geboers, producer

Jouw school heeft een geluidsinstallatie met twee grote boxen en een versterker met mengpaneel. Hierover ga je de cd draaien met de liedjes. Misschien gebruiken jullie één of twee microfoons voor in de hand en misschien wel een paar hangende microfoons. Belangrijke vraag: Waar zet je de boxen neer tijdens de uitvoering? Veel gemaakte fouten:

  • De boxen staan vóór op het podium en zijn gericht naar het publiek. Het lijkt een goede opstelling, maar het probleem is nu dat de spelers de boxen minder goed kunnen horen dan het publiek. En het publiek zal waarschijnlijk de muziek harder horen dan de zang. Jammer, want zo kunnen ze de tekst niet meer verstaan.
  • De boxen staan aan de zijkant van het podium en zijn gericht op de spelers. Dit is wel goed om de spelers lekker te kunnen laten zingen en bewegen, maar het publiek zal het geluid als dof ervaren.
  • De boxen staan achter in de zaal en zijn gericht naar het podium. Dit is heel vervelend voor de mensen die achterin zitten. Ze horen de muziek heel hard en de stemmen op het podium niet.

Hoe moet het dan wel?

Een oplossing kan zijn de boxen achter op het podium te plaatsen, dus achter de spelers, richting het publiek. De spelers horen nu de muziek goed en het publiek hoort de muziek goed en de zang nog beter. Wel belangrijk hierbij is dat als je microfoons gebruikt, deze niet te hard staan, of op voldoende afstand van de boxen, anders kan het gaan rondzingen (harde pieptoon). Later hierover meer in het blog Werken met microfoons.

Waar zet ik de boxen neer?