W

Waar zet je de speakers neer?

Door Sander Geboers, producer

Jouw school heeft waarschijnlijk een geluidsinstallatie met twee grote speakers en een versterker met mengpaneel. Hierover ga je de muziek afspelen. Misschien gebruiken jullie één of twee microfoons voor in de hand en misschien wel een paar hangende microfoons. Belangrijke vraag is dan: waar zet je de speakers neer tijdens de uitvoering, zodat zowel het publiek als de kinderen de muziek goed kunnen horen?

Veel gemaakte fouten

  • De speakers staan vóór op het podium en zijn gericht naar het publiek. Het lijkt een goede opstelling, maar het probleem is nu dat de spelers de speakers minder goed kunnen horen dan het publiek. En het publiek zal waarschijnlijk de muziek harder horen dan de zang. Jammer, want zo kunnen ze de tekst niet meer verstaan.
  • De speakers staan aan de zijkant van het podium en zijn gericht op de spelers. Dit is wel goed om de spelers lekker te kunnen laten zingen en bewegen, maar het publiek zal het geluid als dof ervaren.
  • De speakers staan achter in de zaal (achter het publiek) en zijn gericht naar het podium. Dit is heel vervelend voor de mensen die achterin zitten. Ze horen de muziek heel hard en de stemmen op het podium niet.

Hoe moet het dan wel?

Een oplossing kan zijn om de speakers achter op het podium te plaatsen, dus achter de spelers, richting het publiek. De spelers horen nu de muziek goed en het publiek hoort de muziek goed en de zang nog beter.

Let wel op dat als je microfoons gebruikt: die moeten niet te hard staan en op voldoende afstand van de speakers. Anders kan het gaan rondzingen (harde pieptoon). Hier lees je meer over in het blog Werken met microfoons.

Dus… waar zet je de speakers neer? Achter op het podium!

 

Lees hier meer blogs over geluid en licht.
Lees hier meer over gelduisversterking op het toneel.

Waar zet je de speakers neer?