3

Zó werkt de eindmusical in groep 8

Tips van juf Marijke van Geflipt?! om te kijken met je klas

Juf Marijke van Geflipt?! vertelt hoe de eindmusical in groep 8 werkt. Wat komt er bij kijken en wanneer gebeurt er wat? Bekijk hier het filmpje:
Zó werkt de eindmusical in groep 8.

Juf Marijke van Geflipt?! vertelt hoe de eindmusical in groep 8 werkt. Wat komt er bij kijken en wanneer gebeurt er wat?  Leuk om met je leerlingen te kijken.

Zit jij in groep 8? Dan ga jij vast ook een afscheidsmusical doen. Maar hoe werkt zoiets? Wanneer begin je met oefenen? Welke musical is leuk? Waar vind je een script? Wat is dat eigenlijk? In deze video leg ik je helemaal uit hoe een eindmusical in groep 8 gaat.

Wanneer begin je met de musical?

In het eerste gedeelte van het schooljaar ben je vaak druk met de middelbare school. Je krijgt je advies en je doet een eindtoets: de doorstroomtoets. Daarna werk je nog gewoon heel hard door om je goed voor te bereiden op het VO. Maaaaar… er komt ook wat tijd vrij, voor de musical. Dat is namelijk HET event van het schooljaar. Je gaat als groep nog 1 keer knallen, voordat iedereen de basisschool verlaat.

Waaruit bestaat een musical?

Het avontuur start als de musical is gekozen en jouw leerkracht de musical heeft aangeschaft. De musical bestaat uit:

  • het script. Dat is een boekje waarin alle rollen en teksten staan. Het script is vaak verdeeld in scènes. Je kunt een scène vergelijken met een hoofdstuk uit een boek.
  • de liedjes
  • heel veel leuke extra’s. Bijv. een oefen-app voor jullie en handige dansvideo’s.

Beginnen met lezen

En dan.. tromgeroffel… is de musical aanwezig op jullie school. Jij hoort welke musical jullie gaan opvoeren. En je krijgt zo’n script. Dat script wordt jouw mattie of jouw bro de komende tijd. Jullie lezen met elkaar de musical. Waarom? Zo leer je waar de musical over gaat en je weet welke rollen er zijn. En even een feitje tussendoor: er bestaan alleen maar leuke rollen. De makers van de musical werken namelijk een jaar lang aan zo’n musical en willen dat ieder kind een toffe rol heeft. Hoe groot of klein die ook is. Nu je een goed beeld hebt van de verschillende rollen, is het vaak zo dat je jouw voorkeur mag opgeven. Bijv. een top 3 met rollen die jij zou willen spelen.

Soms is het ook zo dat je auditie moet doen voor de grote rollen. Dat is belangrijk omdat je bij een grote rol veel tekst zal moeten leren, veel toneel moet spelen en soms solo moet zingen. Auditie doen helpt je om te ervaren hoe dat zal zijn. Na de rolverdeling, weet jij welke rol jij gaat rocken. Markeerstift erbij… en het pimpen van je script gaat beginnen.

Beginnen met oefenen

Ook het oefenen gaat beginnen. Thuis ga jij je teksten leren en de liedjes oefenen. Op school ga je scène voor scène oefenen. En even belangrijk: je oefent vaak niet de hele dag de musical. Dus je krijgt nog gewoon rekenen en begrijpend lezen en daarnaast werk je aan de musical.

Eerst oefen je één scène, dan een scène met een liedje en daarna ga je scènes en liedjes achter elkaar oefenen. Dat breidt je steeds meer uit, totdat jullie de hele musical achter elkaar kunnen spelen. En dat is me toch een gaaf gevoel, als je met de hele groep zo’n musical kan opvoeren. Ook gaan jullie aan de slag met het decor en jullie kostuums. Vaak regel je dit zelf en waar nodig helpt jouw leerkracht je natuurlijk. Je oefent de musical steeds vaker. Je krijgt ook veel tips van jouw leerkracht. De musical moet namelijk goed te volgen zijn voor het publiek. Daarom regelt jouw juf of meester ook licht en geluid voor de echte opvoering.

De generale repetitie en dan…

Dan volgt de generale repetitie. Je doet dan net alsof je de musical voor het echt opvoert. Dus met kostuums, het decor en zonder aanwijzingen van jouw leerkracht. En dan… tromgeroffel… de echte opvoering. Een avond die je nooit gaat vergeten. Jij gaat, met de hele groep, de eindmusical opvoeren voor echt publiek.

Lees hier meer blog over beginnen met de musical.
Bekijk hier het filmpje op YouTube.

Zo werkt de eindmusical in groep 8

Zó werkt de eindmusical in groep 8